Bij een gevelonderhoudsinstallatie sta je als glazenwasser in een gondel die vanuit een dakwagen op het dak naar beneden zakt langs de gevel. Vanuit de gondel kan zowel het glas als de gevel op een handmatige en arbeidsintensieve manier worden gereinigd.  

De manier waarop de dakwagen en daarmee de gehele gevelonderhoudsinstallatie bevestigd is op het dak, kan verschillen. In sommige gevallen is de dakwagen met rails op het dak bevestigd, zodat die horizontaal te verrijden is.  Op die manier rijdt de glazenwasser de hele gevelomtrek rond en maakt met verticale, aaneengesloten banen het glas schoon.

Ook is het mogelijk dat de dakwagen vast staat opgesteld op het dak en niet verrijdbaar is. Deze dakwagen is dan voorzien van een draaikrans en telescooparm, vergelijkbaar met een kraan. Op deze manier is via de gondel de hele gevel te bereiken. 

Zichtbaarheid van een gevelonderhoudsinstallatie

In beide bovenstaande gevallen is de gevelonderhoudsinstallatie zichtbaar vanaf de grond. Dit is voor opdrachtgevers en architecten vaak een doorn in het oog en gaat ten koste van het aanzicht van het gebouw.

Gevelonderhoudsinstallatie

Er wordt vaak veel moeite gedaan om deze situatie te voorkomen met alle gevolgen en kosten van dien. Zo kan de installatie weggewerkt worden door de gevel extra hoog te maken en de installatie hierachter te laten verdwijnen. Dit kan echter tot problemen leiden met vergunningen waarin maximale hoogtes zijn afgesproken.

Ook is het mogelijk om de installaties in het dak te laten zakken om dit probleem op te lossen. Hierbij moet de bovenste verdieping vrij worden gemaakt, wat zeer kostbaar kan zijn.

De nieuwe gevelonderhoudsinstallatie

Waar de (voormalige) gevelonderhoudsinstallaties de glazenwassers faciliteren voor handmatige bewassing en deze vaak lastig te bevestigen zijn, reinigt de gevelonderhoudsinstallatie anno nu automatisch en is deze eenvoudig te bevestigen. De compacte KITE robot beweegt met 1 druk op de knop als een spin over de gevel en reinigt het glas en de gevel. De installatie van de robot wordt makkelijk en uit het zicht gemonteerd. Enkel tijdens het reinigen is de compacte gevelreinigingsrobot zichtbaar. Met deze technologie is het daarnaast ook mogelijk om gebouwen automatisch te inspecteren.

Doe een vrijblijvende quickscan en krijg snel inzicht in de mogelijkheden voor jouw project of gebouw of bekijk hier alle voordelen van de KITE gevelreinigingsrobot.