Glasbewassing van hoge gebouwen wordt handmatig uitgevoerd door glazenwassers. Zij gebruiken een spons met een wisser. Het bereiken van het glas op hoge gebouwen is een uitdaging voor glazenwassers.

100 jaar geleden al gebeurde dit met een zogeheten bootmansstoel. Een bootmansstoel is niets anders dan een plankje aan een verticale kabel. De glazenwasser zit op het plankje en hangt aan een kabel die van het dak komt. In Nederland is deze methode verboden, omdat het fysiek zwaar en tevens een gevaarlijke methode is.

Hoogwerker

Een ander hulpmiddel voor glasbewassing van hoge gebouwen betreft het inzetten van een hoogwerker. Een hoogwerker bestaat uit een wagen met daarop een telescoop- of knikarm met aan het eind een platform, waar de glazenwasser op kan staan.

Tegenwoordig zijn er zelfs hoogwerkers die tot 100m hoog gaan. Echter zijn deze niet geschikt om periodiek ramen te reinigen van hoge gebouwen. Je kunt je vast voorstellen dat het platform aan het eind van de arm een flinke uitslag heeft bij een beweging, waardoor je niet heel precies kunt positioneren.

Bij glasbewassing van hoge gebouwen is dit wel van belang. Enerzijds moet je dicht genoeg op het glas zitten om dit te kunnen bereiken (<0.5m), anderszijds wil je niet te dichtbij komen om schade aan de gevel te voorkomen.

Tot een hoogte van 20m werkt een hoogwerker prima, maar daarboven is het geen oplossing. Bij het toepassen van een hoogwerker moet je zorgen dat de ondergrond verstevigd en gestabiliseerd is, en dat alle delen van de gevel bereikbaar zijn. Daarnaast zijn er steeds meer steden waar je eerst een vergunning aan moet vragen om tijdelijk een hoogwerker te gebruiken.

Glazenwasinstallatie

Voor hoge gebouwen wordt vaak een glazenwasinstallatie (ook wel genoemd: gevelonderhoudsinstallatie of glazenwasserslift) geïnstalleerd op een gebouw. Waarschijnlijk ken je ze wel: op hoge gebouwen zie je vaak een kraan staan met een bakje. Dat is een glazenwasinstallatie. Een glazenwasser gaat in het bakje staan en laat zich via de kraan langs de gevel zakken.

Hij maakt zo verticale banen, helemaal naar beneden, dan weer naar boven, en dan naar de volgende baan. Meestal staat de glazenwasinstallatie op rails die op het dak langs de omtrek lopen, om zo overal te komen. Soms wordt er gebruik gemaakt van een vast verankerde glazenwasinstallatie in het midden van het dak, waarbij de glazenwasinstallatie voorzien is van een telescopische arm.

Bij de keuze van een glazenwasinstallatie is het van belang na te gaan of er voldoende dakoppervlak is om de kraan te plaatsen. Daarnaast moet de structuur van het hoge gebouw verstevigd worden, om de grote krachten uitgeoefend door een dergelijke installatie goed weg te leiden.

De investering in een glazenwasinstallatie is fors, en dan houd je nog steeds dat je het glas handmatig moet reinigen.

Alpinisten

Tegenwoordig zijn de gebouwen zo hoog, groot of complex dat glazenwasinstallaties niet altijd meer een oplossing vormen. Dat is het punt waarop ontwikkelaars en architecten van hoge gebouwen kiezen voor het inzetten van alpinisten, ook wel industrieel klimmers of rope access genoemd.

In feite ga je dan weer 100 jaar terug in de tijd, in de tijd dat de glazenwasser een bootmansttoeltje gebruikte. De glazenwasser gaat abseilend van boven naar beneden en reinigt zo het gebouw. In het Midden- en Verre Oosten is deze methode heel normaal: daar zie je soms 15 glazenwassers naast elkaar hangen aan een hoog gebouw.

In Nederland is deze methode nog steeds officieel verboden. Hoewel de bedrijven zelf aangeven dat er minder ongelukken volgens hen gebeuren in vergelijking tot het gebruik van glazenwasinstallaties, is dit nog steeds in de ARBO verboden omdat het fysiek zwaar werk is.

Robot

De nieuwste methode om hoge gebouwen te reinigen, is het inzetten van robots. In iedere branche wordt gevaarlijk en/of fysiek zwaar werk met een repetitief karakter geautomatiseerd. Het is een kwestie van tijd voor dit in het onderhoud van hoge gebouwen ook de standaard is.

Naast voordelen op het gebied van veiligheid zijn robots interessant vanuit financieel en duurzaam oogpunt: een besparing van maar liefst 80% op onderhoudskosten en 85% op energie. Meer informatie hierover is te vinden op https://www.kiterobotics.com/.

Gebouwen hoeven niet heel glad te zijn of volledig uit glas te bestaan om geschikt te zijn voor robotreiniging. De robots van Kite Robotics kunnen een heel scala aan gebouwgeometriën aan, waaronder diepe horizontale en/of verticale neggen, gebouwen bestaande uit glas en andere gevelbekleding, én glazen daken. Voorbeelden hiervan kun je vinden op https://www.kiterobotics.com/referenties/.